Cum să previi apariția condensului pe ferestre și a mucegaiului iarna
Mulți oameni se confruntă iarna cu problema condensului pe geamuri. Acumularea de umezeală nu doar că arată urât, ci poate fi cauza apariției mucegaiului nu doar pe fereastra în sine, ci și pe piesele de mobilier, pereți și tavane. Pericolul mucegaiului constă în toxinele pe care le eliberează ciupercile, care pot provoca boli respiratorii, alergii, boli ale pielii și ale organelor interne. Mucegaiul este deosebit de periculos pentru persoanele în vârstă și copii.
Combaterea mucegaiului este destul de dificilă. Este mult mai ușor să prevenim mucegaiul. Puteți face acest lucru prin măsuri preventive pentru a reduce formarea condensului.
Ștergerea ferestrelor
Se întâmplă ca dimineața să se formeze condens pe ferestre. Experții recomandă să vă faceți timp pentru a șterge geamurile dimineața. Procedând astfel, veți reduce imediat probabilitatea formării mucegaiului.
Poziționarea jaluzelelor și perdelelor
La unele ferestre, perdelele sau jaluzelele ating geamul – acest lucru duce, de asemenea, la creșterea fenomenului de condensare. În urma atingerii, fluxul de aer la nivelul geamului este blocat și se formează umiditate. Pentru a evita acest lucru, asigurați-vă că perdelele și jaluzelele sunt suficient de departe de geam. De asemenea, ar trebui să vă amintiți să deschideți perdelele și jaluzelele dimineața, după ce vă treziți.
Dezumidificatoare de aer
Aparatele speciale de dezumidificare permit trecerea aerului și elimină excesul de umiditate din aer, reducând astfel posibilitatea formării condensului pe ferestre.
Se recomandă amplasarea dezumidificatoarelor pe pervazul ferestrelor. Atunci când alegeți un dezumidificator, este necesar să acordați atenție suprafeței camerei. De asemenea, este important să goliți dezumidificatorul la timp, astfel încât acesta să poată continua să funcționeze.
Încălzirea
În cazul în care în casă sau în apartament este instalat un sistem de încălzire autonom, acesta poate fi folosit și pentru a controla umiditatea din încăpere. Experții recomandă următoarea schemă:
- dimineața, aerisiți camera timp de 20 de minute pentru a pătrunde aer proaspăt;
- închideți ferestrele și porniți încălzirea ca de obicei.
Aerisirea încăperii va îndepărta umezeala acumulată peste noapte, iar geamurile nu se vor aburi atunci când porniți încălzirea.
Utilizarea plantelor de cameră
Punând câteva ghivece cu plante de cameră pe sau lângă pervazul ferestrei, puteți reduce umiditatea din încăpere. Acest lucru, la rândul său, va contribui la reducerea probabilității apariției de umezeală de condens pe pervazurile ferestrelor.
Experții recomandă să alegeți în acest scop ficus, fildeș, orhidee, crini de pace, clorofitum.
Aerisirea încăperilor
Experții vă recomandă să ventilați întotdeauna în timpul zilei, chiar și iarna. Aerisirea permite aerului umed să iasă și ajută la prevenirea formării condensului pe ferestre.
Cu toate acestea, în timpul iernii, ventilația nu pare a fi o idee atractivă – este posibil să iasă căldura din casă, iar acest lucru reprezintă o sarcină suplimentară pentru aparatele de încălzire. În plus, în condiții de oraș, aerul din afara ferestrelor poate fi murdar și prăfuit. Nu este de dorit să lăsați un astfel de aer să intre în casă.
Recuperatorul inteligent de aer EcoPair II cu control Wi-Fi poate ajuta la rezolvarea problemei ventilării. Recuperatorul este instalat în cameră printr-o singură gaură și funcționează aproape silențios, asigurând în același timp ventilație și aer fără praf. Iarna, recuperatorul economisește până la 97% din căldură, ceea ce evită creșterea sarcinii asupra dispozitivelor de încălzire și fluctuațiile de temperatură din casă. Pentru a obține o eficiență mai mare, se recomandă instalarea a două recuperatoare care să lucreze în pereche în apartament.
EcoPair II poate fi integrat cu ușurință într-un sistem de casă inteligentă prin intermediul aplicației Tuya Smart si Smart Life. Dispozitivul poate fi sincronizat cu senzorii de umiditate și temperatură. Programați recuperatorul să pornească atunci când umiditatea crește până la o anumită valoare sau să aerisească zilnic la o anumită oră care vă convine – iar mucegaiul nu va avea nici o șansă.