februarie 16, 2023

Cum controlați prizele din casă? – Priza smart

Creșterea prețurilor la energia electrică îi obligă pe cetățenii moldoveni să caute noi modalități de economisire a energiei. Sistemul smart home, bazat pe tehnologia wireless Wi-Fi, poate fi utilizat pentru a automatiza aparatele electrocasnice și pentru a controla consumul de energie electrică în timp real, în special prin utilizarea prizelor inteligente.

La ce este utilă o priză inteligentă?

Aproape orice aparat poate deveni „inteligent” cu o priză inteligentă, atâta timp cât nu depășește limita de putere stabilită pentru priză. Priza inteligentă poate fi utilizată pentru a controla:

  • sistemul de încălzire a locuinței – boilere electrice și pe gaz, aer condiționat, cazane;
  • electronice – televizorul;
  • aparate de uz casnic – ventilator, sistem de întreținere (curățare/filtrare) a acvariului;
  • corpuri de iluminat etc.

Aceasta poate fi controlată atât prin voce, prin intermediul GoogleHome Assistant, cât și direct prin internet. Sistemul utilizează rețeaua Wi-Fi obișnuită de acasă, nu este necesară instalarea de gateway-uri sau punți suplimentare.

Pentru ca priza inteligentă să funcționeze, trebuie să descărcați aplicația SmartLife sau Tuya Smart pe smartphone sau tabletă și să adăugați la aceasta prizele inteligente instalate în casă. În cazul în care în rețeaua casnică sunt utilizate mai multe dispozitive și senzori inteligenți, acest lucru vă permite să sincronizați componentele între ele și să stabiliți executarea scenariilor inteligente.

De exemplu, puteți să:

  • conectați cazanul la termostat și programați funcționarea încălzirii cazanului în timpul zilei în funcție de datele termostatului;
  • conectați iluminatul din curte cu un senzor de lumină sau cu un senzor de mișcare. Atunci când este detectată o mișcare sau când se lasă întunericul, priza inteligentă va conecta curentul la sistemul de iluminat;
  • programați încălzitorul de apă să pornească cu o oră înainte de a vă întoarce acasă, și așa mai departe.

Prize inteligente de suprafață de la Ecodom.md nu necesită instalare și se instalează direct în priza dvs. obișnuită.

Priza inteligentă controlează cheltuielile

Pe lângă posibilitatea de a controla funcționarea aparatelor electrice, priza inteligentă oferă și posibilitatea de a monitoriza consumul de energie electrică. Un contor de energie încorporat transmite datele privind consumul de energie electrică către un smartphone. Acest lucru vă permite să verificați ratele de consum și să optimizați costurile. De exemplu, dacă boilerul nu a fost întreținut de mult timp, acumularea de calcar poate crește semnificativ consumul de energie. Monitorizarea consumului vă permite să știți exact când este momentul să efectuați curățarea preventivă a cazanului sau a boilerului.

De exemplu, cu ajutorul funcției de temporizare integrate în aplicație, aparatele pot fi programate să se oprească automat la o anumită oră după ce proprietarii pleacă de acasă.

Prelungitoare inteligente pentru casă

În cazul în care există mai multe aparate și o singură priză, prelungitoarele inteligente pot fi de ajutor. Fiecare priză și ieșire USB poate fi controlată separat sau puteți seta un temporizator de funcționare.

Cu prizele inteligente, organizarea funcționării aparatelor din casa sau din spațiile comerciale este ușoară și simplă. O mică investiție într-o casă inteligentă nu numai că oferă confort și siguranță sporită în încăpere, dar se și răscumpără rapid.

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes